Rikospaikkana Vantaa -videoteos

Rikospaikkana Vantaa on Jenni Kokanderin “Vantaa-trilogian” toinen osa. Edellinen osa Suurin niistä on Vantaa nähtiin Tikkurilan Teatterissa 2017-2018. Esityksen oli tarkoitus saada ensi-iltansa keväällä 2020, mutta korona sotki suunnitelmat. Kun talvella 2021 työryhmän ei edelleenkään ollut mahdollista kokoontua harjoittelemaan esitystä, teos sai uuden, koronaturvallisen muodon. Työryhmä työsti esityksen materiaalin videoteokseksi.

Kännykkäkameroilla kuvattu videoteos Rikospaikkana Vantaa on tutkielma vantaalaisista rikosjutuista. Teos ei kuitenkaan ole dokumentaarinen vaan tarkoitus on ollut asettua eri tavoin rikoksen tekijän tai kokijan nahkoihin. Työryhmä on tutustunut todellisiin rikosjuttuihin, ja luonut uusia tarinoita niiden herättämistä tunteista ja ajatuksista.

Työryhmä: Waltteri Jousa, Elina Laurén, Kalle Kivimaa, Jenni Kokander, Susanna Melander, Charlie Nevander, Anne Pervala, Ilari Ristola, Mikko Rokka ja Nina Tikka
Ikäsuositus: yli 15-v.

Ensi-ilta verkossa 10.3.2021 klo 18.00
Videoteoksen pääsee katsomaan klikkaamalla tästä, katseltavissa 31.5.2021 saakka.

***

OHJAAJAN SANA

Rikospaikkana Vantaa on näytelmä, joka ei suostunut kuolemaan. Kahden peruuntuneen ensi-illan jälkeen se muutti muotoaan ja nousi tuhkasta kuin feenikslintu – hiukan hoippuen lentävä ja sulkasadon partaalla rääkyvä, mutta lintu kuitenkin! Upea, rohkea ja itsensä näköinen ilmojen kunkku.

Kun tammikuussa totesimme että emme pääse tänäkään keväänä näyttämölle yleisön eteen, niin päätimme toteuttaa Rikospaikkana Vantaa -produktion videoteoksena. Jälleen kerran itsetuntoni oli hiukan liian röyhkeä ja tajusin nopeasti yliarvioineeni omat kykyni kuvaaja-leikkaaja-ohjaajana.

Mutta nyt “videoteos” on kuin ihmeenkaupalla valmis!! Kun katsoin final cut -version läppäriltäni, tunsin suurta ylpeyttä lopputuloksesta. Vaikka omat leikkaajan ja äänisuunnittelijan taitoni ovatkin hatarat, niin näyttelijät pelastavat kokonaisuuden.

Ei ole ihan yksinkertaista tuoda näyttämölle kaavailtua tarinaa kameran (lue: ohjaajan iPhonen) eteen. Toivon että kiinnität katsojana huomiota virtuositeettiin, jolla näyttelijät elävät läpi nämä surulliset, kauniit ja kamalat ihmiskohtalot. Ilon pisaroita unohtamatta. Herkästi ja tarkasti näyttelemällä he saivat minut itkemään ja nauramaan sekä luottamaan siihen, että kaikki se editointivaiheen sekoilu kannattaa.

Olen kiitollinen, että nämä motivoituneet hienot taiteilijat toteuttivat kanssani tämän pähkähullun projektin. Olisi nimittäin ollut rikos jättää se tekemättä!

Vantaalla 10.3.2021
Jenni Kokander
Ohjaaja, kuvaaja, äänisuunnittelija ja leikkaaja